Julvädret 2008...


Med bara 1 vecka kvar till julafton så brukar nog många undra: blir det en vit jul i år? Om man bor här i södra Sverige så är det ofta man får vakna upp på julaftons morgon och konstatera: jaha, det blev en grön jul i år igen... Men hur ser då julen 2008 ut att bli? Ja, ska man döma av SMHI:s, europeiska vädercentret ECMWF:s och amerikanska GFS prognoser, vilka sträcker sig över julhelgen så ser det ut som att vi ånyo får uppleva en grön jul i de södra delarna av landet.... Dock så finns det en liten chans till en vit julafton längs ostkusten då det ser ut som att kall luft drar ner över landet med nord/nordvästvindar framåt tisdag, vilket skulle kunna generera snöbyar eller snöblandat regn ute till havs som i så fall kunna beröra de kustnära områdena.. Frågan är dock om denna nederbörd kommer att lyckas bilda ett snötäcke..

I övriga delarna av sydsverige ser det ut att bli grönt, men man kan hoppas på att kanske vakna upp till rimfrost då det väntas minusgrader en bra bit ner över den södra landsändan natten mot julafton.

Fortsättningen efter julhelgen då? Så långt fram börjar det bli vanskligt att göra prognoser, men en intressant utveckling som GFS:en (GFS gör prognoser för 17 dygn framåt, vilket är en oerhört lång prognosperiod) pekar på är att ett högtryck förstärks in över landet och sedan ligger kvar året ut med noll eller någon/några minusgrader här i söder... Framåt nyårsafton så tycks högtrycket tillfälligt försvagas, men byggs sedan upp igen väster om oss samtidigt som ett lågtryck parkerar öster om oss, vilket skulle öppna upp för kall luft att svepa ner över hela landet med åtskilliga minusgrader även här i söder och 2009 skulle därmed få en kall inledning, inte bara här i Sverige utan även i en stor del av kontinenten...

Även om inte snö faller i så fall så finns ju goda chanser till att isarna lägger sig om denna prognos skulle råka slå in:)

Den som lever får se....

Ps. Ni kanske inte minns när det senast var en vit jul i "er" stad? Kolla in statistiken för de senaste 107 årens jular här:

http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=10397&a=31883&l=sv

Ds

Kommentarer
Postat av: Alvh

Hejsan, idag blev det faktiskt 7000 gram blandfärs, 1 stor gul lök, en halv röd lök, lite purjolök och 4 klyftor vitlök och avlånga paprikafrukter(mediumstarka) trestycken. en förpackning passerade tomater o salt, peppar, paprikakrydda, och kötto grillkrydda och en tärning buljong och en skvätt grädde!. så får allt stå o puttra litegrann nån timme elelr så och koka ihop.



Mamma sa att det var gott iallafall hehe:D

2008-12-20 @ 14:33:12
URL: http://alvh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0